Je doba trvanlivosti na potravinách opravdu tím hlavním měřítkem?

Kolikrát se Vám stalo, že jste si chtěli dát sendvič se sýrem a zjistili jste, že je plesnivý? Mnohokrát? Doba trvanlivosti na potravinách taky není přesným měřítkem, které Vám ukáže, kdy byste měli svoje potraviny vyhodit. A jak to tedy ve skutečnosti všechno je?

Video od společnosti American Chemical Society pomáhá vysvětlit, jak se rozkládají některé běžně dostupné potraviny. Pomáhá také s představou, co je ještě dobré k jídlu a co už naopak není.

Podle videa je nejčastější chybou, že mnoho lidí spoléhá na dobu maximální trvanlivosti potravin. A poté, jakmile je tato doba překročena, tak potraviny končí ihned v popelnici. Což může být ve spoustě případech špatně.

Samozřejmě je to dost ošidné téma, které si zaslouží více vysvětlit odborníkem. Ale pokud chcete vypít kyselé mléko, nebo sníst plesnivé potraviny, tak se tomuto raději rychle vyhněte. Ty mohou totiž obsahovat mykotoxiny, které způsobují vážná onemocnění.